Thursday, 10 October 2013

Food art and top quality in Restaurant Sint Nicolas, Ieper

We wrote already several times about this fabulous two star Michelin restaurant in Ieper and keep going back to it. Sint Nicolas is without any doubt our favourite restaurant but unfortunately a three hour drive from where we live. The food presentation is real art and we are sure the chef needs a lot of patience to finish each plate.

We always take the menu “Talent & Passion”. It is each time a discovery of many ingredients, taste, unknown preparation techniques, excellent presentation, classic dishes with a modern touch and we can continue like this. There are just not enough words to describe the talent and quality of the Chef.

We schreven reeds verschillende keren over dit ongelooflijke twee sterren restaurant in Ieper en we gaan er steeds terug. Sint Nicolas is zonder enige twijfel ons favoriete restaurant maar het ligt spijtig genoeg op ongeveer drie uren rijden van bij ons thuis. De presentatie van het borden blijken echte kunstwerken en we zijn er van overtuigd dat de chef veel geduld voor afwerking moet hebben. 

Iedere keer nemen we het menu “Talent en Passie”. Steeds is dit een ontdekking van ingrediënten, smaak, onbekende bereidingstechnieken, uitstekende presentaties, klassieke gerechten in een modern kleedje en we kunnen zo verder gaan. Er zijn echter niet genoeg woorden om dit talent en deze kwaliteit te kunnen beschrijven. 
 
Restaurant St. Nicolas Amuse

Amuse: water melon, tomato and a special cake

Restaurant St. Nicolas Amuse
Amuse: mackerel with quail egg and goat cheese with bacon

Restaurant St. Nicolas amuse

Amuse: vegetable mix with crab tartar

Restaurant St. Nicolas Lobster carpaccio

First starter: Lobster Carpaccio with tomato and potato salad

Restaurant St. Nicolas lobster tartar

Second starter: tartar of lobster with mouse of cauliflower and pata negra

Restaurant St. Nicolas lobster soup swordfish

Third starter: Soup of swordfish and lobster with a mozzarella toast

Restaurant St. Nicolas cod leek lobster

Fourth starter: Cod with leek, razor blade and lobster

Restaurant St. Nicolas Pigeon Steenvoorde

Main course: the fantastic pigeon of Steenvoorde

Restaurant St. Nicolas dessert

First dessert of red fruits

Restaurant St. Nicolas dessert

Second dessert of red fruits

Restaurant St. Nicolas dessert

Third dessert of chocolate and fruits

Previous Ieper article: Why do we love food? Restaurant St. Nicolas

Previous Michelin restaurant article: Excellent lunch by Yves Mattagne in restaurant Sea Grill, Brussels

Return to main page

15 comments:

  1. Een urendurende ontploffing van smaken in de mond!

    ReplyDelete
  2. Dit zijn culinaire hoogstandjes hoor, nét even iets anders, dan stamppot boerenkool met rookworst....hahaha.

    ReplyDelete
  3. wow...what beautiful presentation on the food...i just ate...and i could eat again now...smiles.

    ReplyDelete
  4. I am a lover of good food, I don't think I have ever eaten anything that pretty, or fancy!!

    ReplyDelete
  5. Wow - the food is beautifully presented - and photographed!

    ReplyDelete
  6. Dat ziet er zowel prachtig als heerlijk uit, het moet een feest zijn om daar te eten.

    ReplyDelete
  7. I can just imagine what an experience this was. Perfect presentation and my mouth is watering at the sight and thought of it all!

    ReplyDelete
  8. Seldom see you blog about food, shall do more next time ;)

    ReplyDelete
  9. Dat ziet er heerlijk uit.....het water loopt mij uit de mond.

    Groetjes, joop

    ReplyDelete
  10. Very-very mouth watering indeed! LOL!
    Not a restaurant like this one around my area!!
    cheers!

    ReplyDelete
  11. Wouhaaaaaaaa!! cela a l'air vraiment bon!!!!! super les photos!! bisous

    ReplyDelete
  12. The food looks delicious...don't think we have a restaurant like that where I live.

    ReplyDelete
  13. t ziet er verdorie lekker uit zeg

    ReplyDelete
  14. hier zijn weer heel lekkere gerechten langs mij heen gekomen. Groetjes Dietmut

    ReplyDelete