The Main Square in Kortrijk is rather small but has a few interesting buildings. The town hall is an impressive building with several Flemish flags on the facade. In front of it there was a glass looking Christmas three, a nice variation of the classical version. The Belfry dates from 1411 and is protected by the UNESCO. In 1994, they placed a carillon in the tower. On the other side of the square you have a nice view on the Sint-Maartens church.
De Grote Markt in Kortrijk is redelijk klein maar heeft een paar interessante gebouwen. Het stadhuis is indrukwekkend met zijn vele Vlaamse vlaggen op de voorgevel. Voor het gebouw stond een uit glas uitziende kerstboom, een mooie variatie op de klassieke versies. Het Belfort dateert uit 1411 en is opgenomen op de UNESCO lijst. In 1994, heeft men in de toren een beiaard geplaatst. Aan de andere kant van de markt heb je een mooi zicht op de Sint-Maartens kerk..
Previous Kortrijk article: Church of Our Lady, Kortrijk
Return to main page
vluchtig
9 hours ago
it looks lovely indeed, i have never heart bevor of this town...bedankt:-)
ReplyDeleteThis is another beautiful building.
ReplyDeleteWhen was this? Snowing there?
ReplyDeleteWebbielady
Kortrijk is de stad van de Guldensporenslag: een Vlaams boerenleger versloeg er voor het eerst het professionele Franse leger. Slechts enkele gebouwen dateren nog van tijdens de Guldensporenslag: zo was er al de Artillerietoren (klein rood torentje) nabij de Onze-Lieve Vrouwekerk. Ook is er nog een klein stukje muur van het grafelijk domein. Nu nabij de Grote Markt, maar oorspronkelijk niet behorend tot de ommuurde stad was het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. En laten we niet het begijnhof vergeten, gesticht door Catherina van Constantinopel in 1238.
ReplyDeleteOok is er nog een prachtige kelder van een stenen patriciërswoning aan de Grote Markt; de woning is er niet meer, maar de enorme lakenkelder in steen wel nog. Uiterst zeldzaam en godzijdank gered van de sloophamer... Want die sloophamer heeft lelijk huis gehouden in Kortrijk: zo werd de omgebouwde lakenhalle om het belfort afgebroken ergens rond 1910. Toen al wilden burgemeesters (Reynaert) de stad een nieuw uiterlijk geven. Of wat dacht je van de laatste poort in de stadsmuur met de grond gelijk maken?
Na WO II werden heel wat andere waardevolle (middeleeuwse) gebouwen afgebroken omdat ze zwaar beschadigd waren door de bombardementen (het friendly fire) op Kortrijk door de Britten in 1944. Kortrijk was immers een belangrijk knooppunt van spoorwegen waar de Duitsers konden gebruik van maken in het terugtrekken van hun troepen tijdens de bevrijding van West-Europa. Gebouwen die de stad verloren waren de grote middeleeuwse lakenhalle (de stad besloot om ze verder af te breken en er een parking aan te leggen; het doet pijn aan de ogen als je die beelden op foto ziet...), alsook de Vleeshalle, waar later de Kredietbank een nieuwbouw optrok.
Maar die sloophamer is van alle tijden: toen het shoppingparadijs K in Kortrijk werd gebouwd werd de prachtige en waardevolle kapel van OLV Bijstand afgebroken.
Wanneer je in Kortrijk bent kan ik je aanraden om eens de gravenkapel te bezoeken. Aan de Onze Lieve Vrouwekerk liet graaf Lodewijk van Male een gravenkapel bouwen als mausoleum. Echter in 1382 kwamen de Franse terug en hun wraak om de Guldensporenslag was niet min. De Franse koning gaf zijn troepen de opdracht Kortrijk volledig te vernietigen... Daarom uiteindelijk dat Lodewijk van Male niet kon begraven worden in zijn Gravenkapel, want ze was te fel vernietigd.
Andere beroemde Middeleeuwse gebouwen zijn de Broeltorens natuurlijk (maar die dateren van ongeveer 80 jaar na de Guldensporenslag), de Sint-Maartenskerk (laatste foto). Die laatste kerk werd trouwens fel vernield in 1862 door een uitslaande brand nadat de bliksem was ingeslagen (Please check the photos on: http://www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk/5973280603/in/photostream/ )