Sunday, 15 June 2014

The wooden cathedral of Lima and Francisco Pizarro

One of the most important buildings on Plaza Mayor is the Cathedral of Lima built in the 16th century. It is interesting to know that the entire church is constructed in wood. This is not visible from the exterior because of the facade mounted against it. The last picture shows you the wooden planks hidden behind the plaster.

The church is rather wide with two clock towers in European style. From the middle of Plaza Mayor, I could take a picture of the complete church with a few palm trees on the foreground. We are in a tropical area after all.

For us the most important historical element is the tomb of Francisco Pizarro. He was the head conquistador who conquered Peru and married a Peruvian girl. It was not out of love but a strategy from the invaders to integrate with the local population. In the first chapel we see his grave and painting. He died on the battle field by receiving tens of sword and knife stabs. Someone must have been very angry with him.

Eén van de belangrijkste gebouwen op Plaza Mayor is de Kathedraal van Lima die werd gebouwd in de 16de eeuw. Het is verbazend te horen dat de volledige kerk opgetrokken is in hout. Je kan dit niet zien aan de buitenzijde daar men er een stenen gevel tegen aangezet heeft. De laatste foto toont echter de houten planken die verborgen zijn achter het plaaster.

De kerk is heel breed en heeft twee Europees geïnspireerde kloktorens. Van op het midden van Plaza Mayor kon ik een foto maken van de volledige kerk met enkele palmbomen op de voorgrond. Dit is niet verwonderlijk daar we ons in een tropisch gebied bevinden. 

Voor ons is het belangrijkste geschiedkundig element in de kathedraal, het graf van Francisco Pizarro. Hij was de conquistador leider die Peru veroverde en een Peruviaans meisje trouwde. Hij deed dit echter niet uit liefde maar het was een algemeen toegepaste strategie van de kolonisten om zich bij de lokale bevolking te integreren. In de eerste kapel zien we zijn graf en een schilderij. Hij stierf op het slagveld, getroffen door tientallen zwaardslagen en messteken. Iemand moet hem echt gehaat hebben. 
 
Cathedral of Lima

Cathedral of Lima

Cathedral of Lima

Cathedral of Lima

Cathedral of Lima

Cathedral of Lima

Cathedral of Lima

Cathedral of Lima

Cathedral of Lima

Cathedral of Lima

Previous Lima article: Port of Callao, Lima. Tips for cruise passengers

Previous Church article: San Francisco Monastery and the skulls of the Lima catacombs

Return to main page

8 comments:

 1. Een houten cathedraal! Ze is heel imposant.

  ReplyDelete
 2. Fabulous!


  ALOHA from Honolulu
  ComfortSpiral
  =^..^= <3  ReplyDelete
 3. Looks lovely. Must be good wood to last.

  ReplyDelete
 4. What a really interesting building - I do like the outside wooden windows with their lovely intricate screens.

  ReplyDelete
 5. prachtig is deze kerk. Ik hou wel ook heel erg van de voorbouwsel (de balkonnetjes) aan kerk en huizen.
  Groetjes Dietmut

  ReplyDelete
 6. zo mooi en dan nog in hout, indrukwekkend

  ReplyDelete