Friday, 27 January 2012

Our best overall restaurant experience, Hostelerie St. Nicolas

For our 100th article of Belgium on this blog, we had to write something special. Like all Belgians, we love food and restaurants, so the choice was easy. We just visited restaurant St. Nicolas in Elverdinge, a two star Michelin restaurant, with the amazing chef Franky Vanderhaeghe and hostess Sandra Nys. This time we were so impressed that after our visit we wrote a positive letter to the Michelin Guide. This restaurant must be a candidate for a third star. The Maitre explained restaurant St. Nicolas works with classic products with a modern presentation.

The amuses are just fantastic and super creations of the chef. The first starter is served in three different preparations, which is a special concept we have not seen before. We will try to describe the plates which tasted excellent and are super pieces of art. This is a top restaurant and without doubt my favourite place, above all the three stars I have visited until now. A culinary travel in the unknown which stole my heart. The wine selection with all courses was excellent.

Voor ons 100ste blog artikel over België wilden we toch over iets speciaal schrijven. Zoals alle Belgen houden we van eten en restaurants, de keuze was dus simpel. We hebben net restaurant St. Nicolas in Elverdinge bezocht, een twee sterren Michelin zaak, van de ongelooflijke Chef Franky Vanderhaeghe en gastvrouw Sandra Nys. Deze keer waren we zo onder de indruk dat we de Michelin Gids met een positieve brief hebben aangeschreven. Dit restaurant moet zeker kandidaat zijn voor een 3de ster. De Maïtre vertelde dat restaurant St. Nicolas werkt met klassieke producten met een moderne presentatie.

De amuses zijn gewoon fantastisch en super creaties van de Chef. Het eerste voorgerecht wordt geserveerd in drie verschillende bereidingen, een speciaal concept dat we nog niet eerder gezien hadden. We gaan proberen de gerechten te beschrijven die betoverend zijn van smaak en echte kunstwerken zijn. Dit top restaurant is zonder enige twijfel mijn favoriete restaurant, zelfs boven alle drie sterren restaurants die ik tot nu toe heb bezocht. Een culinaire reis in het onbekende dat mijn hart heeft gestolen. De wijn selectie bijn alle gerechten was uitstekend..

Restaurant St. Nicolas
An amuse of carrot, goat cheese and salmon.Een amuse van wortelen, geitenkaas en zalm.


Restaurant St. Nicolas
An amuse of sausage with red cabbage
Een amuse van worst met rode kool


Restaurant St. Nicolas
A bon bon of pigeon and foie grasEen praline van duif en ganzenlever


Restaurant St. Nicolas
An amuse with carrot and cheeseEen amuse met wortel en platte kaas


Restaurant St. Nicolas
Our favourite amuse, an special interpretation of Quiche LorraineOnze beste amuse, een speciale interpretatie van Quiche Lorraine


Restaurant St. Nicolas
1st starter, a roulade of tuna with shells1ste voorgerecht, een rollade van tonijn met schelpjes


Restaurant St. Nicolas
2nd starter, carpaccio of langoustine, tuna and sorbet of Chardonnay2de voorgerecht, carpaccio van nieroofkreeftjes, tonijn en een sorbet van Chardonnay


Restaurant St. Nicolas
3rd starter, ling filet with spinach, white butter and parmasan cheese sauce3de voorgerecht, leng filet met spinazie, blanke boter en parmesan saus


Restaurant St. Nicolas
4th starter, a paella of sole, scallop, langoustine, and mussel4de voorgerecht, een paella van zeetong, st. Jacobsnoot, nieroogkreeft en mossel


Restaurant St. Nicolas
Main course, pheasant with chicory and croquetteHoofdgerecht, fazant met witloof en kroket


Restaurant St. Nicolas
A dessert of orangeEen dessert met appelsien


Restaurant St. Nicolas
A white chocolate flan with butternutEen flan van witte chocolade en butternut


Restaurant St. Nicolas
A combination of chocolate, chestnut and whiskeyEen combinatie van chocolade, kastanjes en wisky


Restaurant St. Nicolas
Restaurant St. Nicolas
Sweets with coffee and Madeira wineZoetjes met koffie en Madeira wijn

Previous Michelin Star Restaurant article: Restaurant Arenberg in Heverlee, 15 years of excellence

Return to main page

20 comments:

  1. the plates (decoration) is simply AMAZING, real masterpieces! you were so right...and what a great idea to write about this place in your 100th blog about your home country:-)))

    ReplyDelete
  2. I have a question (already:-): is on the first plate the carrot and goat cheese mixed with bread or is it in a foam?

    ReplyDelete
  3. Das sieht alles sehr appettitlich aus....wunderbare Leckereien...da würde ich auch gern Gast sein...
    Liebe Grüße, Karin

    ReplyDelete
  4. Delicious ! Wonderful impressions and you have a big talent to photograph food and meal. How long was your time in the restaurant ? :-)
    Kind regards, Synnöve

    ReplyDelete
  5. It all looks so delicious! I have eaten twice at a Michelin resto. They are really good and making it look so beautiful too.

    ReplyDelete
  6. Su blog es fabuloso Saludos desde
    Creatividad e imaginación fotos de José Ramón

    ReplyDelete
  7. Wow, the food are so presentable and elegant!!

    ReplyDelete
  8. This is all amazing! Beauty, art, and delicious, too! I wonder why they do not have more stars?

    ReplyDelete
  9. The food feeds your palate, but the artwork feeds your eyes. Every dish is an adventure.

    ReplyDelete
  10. I really salute the effort they took to make the food looks nice. I wonder if I would ever want to take a bite out of it xD

    ReplyDelete
  11. What an incredible meal - such amazing variety and presentation I'm not surprised it's your favourite restaurant!!

    ReplyDelete
  12. Dat ziet er zeer smakelijk uit..... het water loopt mij uit de mond....prima shots Filip.

    mij flagcounter stond eerst in de sidebar, persoonlijk vind ik dit beter staan.

    Groetjes en een mooi weekend voor julie beide.

    Joop

    ReplyDelete
  13. WOW!!! What an amazing meal and brilliant presentation. I can see why it was your favourite.

    ReplyDelete
  14. Food as art - and looking quite delicious, too! I'm satisfied just viewing the photos.

    ReplyDelete
  15. ik krijg er wel zin in, lijkt mij heel lekker. Groetjes Dietmut

    ReplyDelete
  16. Your food photography deserves a throne of its own. Your fourth starter photo really made me crave for that paella. Have you been to Restaurant Hostellerie St-Nicolas? Their food is also superb. We had dinner there last Valentine's Day.

    ReplyDelete