Saturday, 2 June 2012

Home cooking special 2 – Scallops – Pigeon - Tiramisu

In our “Home cooking special”series which we just started, we are trying to combine food with wine. It is not always easy to find the right combination that improves the taste of the food and the wine. Kristel focuses on the food product quality, spices, taste, cuisson and presentation. I am trying to select the appropriate wine, right glass shape and the serving temperature.

In onze “Home cooking special” reeks, waarmee we net gestart zijn, proberen we goede combinaties te vinden van gerechten met wijn. Het is niet altijd gemakkelijk de smaak te verbeteren van zowel het eten als de wijn door de juiste combinatie te kiezen. Kristel legt zich toe op de gerechten, productkwaliteit, kruiding, smaak, bakgraad en presentatie. Ik probeer een geschikte wijn te selecteren, met juiste vorm van glas en serveer temperatuur. 

As starter, Kristel prepared a soup of “Jerusalem artichoke” with live scallops. She baked them very short (less then a minute) in a hot pan with oil and butter. Small pieces of the “Jeruzalem artichoke” were turned into a brown crispy. This is nice for the presentation and provides a stronger taste. For the wine selection, we selected the Marea, a Sauvignon Blanc from the Luis Felipe Edwards Estate in Leyda Valley Chili. It has a high freshness and is aromatic. The house of Luis Felipe Edwards is one of our favourites from Chili, one of the so called new world wine countries. As glass we used a Riedel Souvignan Blanc and the wine was served at 12 degrees.

Als voorgerecht maakte Kristel een soep van aardpeer met levende St. Jacobsnoten. Ze heeft deze zeer kort aangebakken (minder als een minuut) in een hete pan met olie en boter. Kleine stukken aardpeer werden omgetoverd in krokantjes. Het is mooi voor de presentatie en een sterkere smaak. Als wijnselectie ging ik voor de Marea, een Sauvignon Blanc van het huis Luis Felipe Edwards uit Chili. De wijn heeft een hoge frisheid en een redelijk sterk aroma. Het huis Luis Felipe Edwards is één van onze favoriete wijnhuizen uit Chili, een nieuwe wereld wijnland. Als glas namen we een Riedel Sauvignon Blanc en de wijn werd geserveerd op 12 graden. 

scallops

Marea

scallopsThe main course was pigeon breast with different flavours of “Cucurbita moschata” (or butternut, a type of light sweet pumpkin). The pumpkin was served in a mouse, small baked pieces and a curl marinated in rice vinegar. For the wine we looked into the Saint-Émilion region which is a small part of Bordeaux in France. This is one of the most exclusive wine regions in the world. Some of the wines are too expensive but we found an affordable “Chȃteau La Dominique” Saint-Émilion Grand Cru Classé of 2004. The wine had to be decanted because of the age. We separated the sediment from the wine and let it breath for a while. As glass we used a Riedel Bordeaux and the wine was served at 18 degrees.

Het hoofdgerecht was duivenborst met verschillende smaken van Butternut (een licht gezoete pompoen soort). De butternut werd geserveerd in een zalfje, kleine opgebakken stukjes en krulletjes gemarineerd in rijstazijn. Voor de wijnselectie zochten we in de Saint-Émilion regio wat een deel van Bordeaux is in Frankrijk. Het is één van de meest exclusieve wijnregio’s in de wereld. Sommige van deze wijnen zijn echt te duur, wij kozen echter voor een betaalbare “Chȃteau La Dominique” Saint-Émilion Grand Cru Classé uit 2004. Omwille van de leeftijd diende we wijn te worden gedecanteerd. Hiermee scheiden we het bezinksel van de wijn en laten we het ademen. Als glas kozen we voor een Riedel Bordeaux en de wijn werd geserveerd op 18 graden. 

Pigeon

Chateau la Dominique

We end the dinner with a small Tiramisu accompanied by a sweet sherry, Lustau East India. It is best to serve the sherry around 16 degrees, a little chilled. We used a normal port glas.

We eindigen ons etentje met een kleine Tiramisu begeleid door een zoetere sherry, Lustau East India. Deze wordt best geserveerd rond 16 graden, een beetje gekoeld. We schonken het in een normaal porto glas. 
Tiramisu Lustau

Previous Home cooking article: Home cooking special 1 - Langoustine - Redfish & Nord Sea shrimps

Return to main page

13 comments:

  1. What a great cooking lesson, and your photos are superb! Bet you both had alot of fun doing this, not to mention the pleasure of eating afterwards.

    ReplyDelete
  2. Gorgeous and beautifully presented food. You deserve a Michelin star!

    ReplyDelete
  3. Oh my having had just a banana already isn't going to be enough, after viewing your post! As for Tiramisu, we order it often when out, it's so amazing how it can be delivered to your table in so many various ways!

    ReplyDelete
  4. Great post we've made ​​very good recipe greetings from ...   Abstract text and Reflection.

    ReplyDelete
  5. Kristel MADE this??? I am stunned, it looks like something at the finest gourmet restaurant. I have never seen any home cooking looking like this. So she is a gourmet cook...do you cook as well?

    ReplyDelete
  6. wat een geweldig idee het "home-cooking" Filip en Kristel.Het puntje op de "i"
    natuurlijk na het werk het samen genieten van de lekkere gerechten en de met zorg gekozen wijn. Wat een harmonie tussen jullie, dat vind ik ook bijzonder.
    Lieve groeten Dietmut

    ReplyDelete
  7. 'k Wou da'k erbij zat, Filip ! Mooi en lekkerrr !
    Lie(f)s.

    ReplyDelete
  8. Jeetje, jullie gaan thuis ook nog lekker door. Leuk zeg. Smakelijk en met zorg gemaakt en uitgekozen.
    Groetjes, Mirthe

    ReplyDelete
  9. This definitely looks a lot better tham my home cooking. Bravo!

    ReplyDelete
  10. Skip the food straight to the wine xD haha

    ReplyDelete
  11. Yummy! When are you opening up your restaurant? I would like to reserve a table... Christa

    ReplyDelete
  12. Looks delicious and beautifully presented like the fancy restaurants you've eaten at during your travels.

    ReplyDelete