Saturday 27 June 2015

How we select a Michelin restaurant, Une Table au Sud, Marseille

When travelling, we like to try out new top quality restaurants. We use the Michelin Guide to make our choice. What are our criteria? We prefer they have a Michelin Star, an attractive tasting menu, modern look and creativity in their food presentation. The restaurant should also have good price value on their website. Une Table au Sud met all these requirements and we made our reservations. We got a table at the window overlooking the port and the Ferris wheel.

The young Chef Ludovic Turac is from Marseille and works mostly with fish. Something there is no shortage of here in the port of this coastal city. His culinary creativity provides a delight for the eyes and super taste.

With the Champagne came a few amuses. We started with ravioli of crab and our second starter was a very special preparation of green asparagus with parmesan cheese. The third dish was just excellent, seabas with butternut and an extract of bouillabaisse. The bouillabaisse is a local fish soup specialty and it could not have been better. Une Table au Sud also served bouillabaisse as a main dish if you eat a la carte. You have to try it.

Our main course was rack of lamb with a herb crust and young vegetables. We closed our evening with a daring cheese dessert and chocolate. The whole menu was served together with wine pairing of good quality. When we are back in Marseille we will return to this restaurant.

Terwijl we reizen, trachten we nieuwe top restaurants te ontdekken. Meestal gebruiken we de Michelin Gids als leidraad. Hoe maken we hieruit onze keuze? We prefereren een restaurant met Michelin Ster, een aantrekkelijk degustatie menu, moderne uitstraling en creativiteit in de presentatie van gerechten. Het restaurant moet ook een goede prijs kwaliteit aanbieden, iets wat we nakijken op hun website. Une Table au Sud voldeed aan al deze elementen en we besloten te reserveren. We kregen een tafel aan het venster met zicht op de haven en het reuzenrad.

De jonge Chef Ludovic Turac is van Marseille en werkt veel met vis. Iets waar hier in deze kuststad geen tekort aan is. Zijn culinaire creativiteit is een streling voor het oog en de smaakpapillen.

Bij de Champagne kregen we enkele amuses. We begonnen het menu met ravioli van krab en ons tweede voorgerecht was een bijzonder klaargemaakte groene asperge met Parmezaanse kaas. Het derde gerecht was uitstekend, zeebaars met butternut en een emulsie van bouillabaisse. De bouillabaisse is een streekgerecht van Marseille, deze vissoep emulsie kon gewoon niet beter geweest zijn. Une Table au Sud serveert ook bouillabaisse als hoofdgerecht a la carte. Je moet het eens proberen. 

Ons hoofdgerecht was lamskroon met een korst van kruiden en jonge groeten. We sloten de avond met een gedurfd kaasdessert en chocolade. Het volledige menu werd begeleid door aangepaste wijnen van goede kwaliteit. Als we nog eens in Marseille zijn, gaan we hier zeker terug eten.
 
Une Table au sud Marseille

Une Table au sud Marseille

Une Table au sud Marseille Ferris Wheel

Une Table au sud Marseille amuse

Une Table au sud Marseille starter

Une Table au sud Marseille crab

Une Table au sud Marseille aspargus

Une Table au sud Marseille seabas

Une Table au sud Marseille lamb

Une Table au sud Marseille cheese

Une Table au sud Marseille chocolate

Previous Marseille article: Very poor service at 7 Urban Suites Hotel

Previous Michelin Star Restaurant article: Trying out the famous Mo Grill Restaurant, Kuala Lumpur

Return to main page

11 comments:

  1. As usual, I linger over your desserts! All the presentations were fabulous.

    ReplyDelete
  2. Oooh, wat zien die gerechtjes er heerlijk uit!

    ReplyDelete
  3. I like that ferris wheel

    ReplyDelete
  4. Wonderful. Can't say I care for the outside of the building, one look and I wouldn't go in. Looks are deceiving. Looks good inside.

    ReplyDelete
  5. There are some dishes here I'd love to have a taste of.

    ReplyDelete
  6. Beautiful presentations of all! Looks like you chose a great place to eat, as usual

    ReplyDelete
  7. wat een belevenis is dit weer, om de vingers erbij af te likken. Lieve groetjes Dietmut

    ReplyDelete
  8. Het ziet er schitterend uit, prachtig gepresenteerd en de smaak daar twijfel ik niet aan :-)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.