Marseille is the cradle of the Bouillabaisse, a French fisher's soup with croutons and sauces. Restaurant Fonfon is famous for this dish and almost everyone in the restaurant eats the Bouillabaisse. They only cook with fresh wild fish.
Not knowing what to expect, we had a starter of cuddle fish and mackerel. After that came the bouillabaisse. First the waiter showed us a plate with the uncooked fish, very impressive. The fish was prepared with safran and completely deboned. It was served separately from your soup. We paired it with a local white wine. You find this amazing restaurant in Vallon des Auffes, Marseille.
Marseille staat aan de wieg van de Bouillabaisse, een Franse vissoep met croutons en sauzen. Restaurant Fonfon is beroemd voor dit gerecht en bijna alle klanten eten hetzelfde. Men werkt er enkel met verse en in het wild gevangen vis.
Niet wetende hoe groot deze soep wel zou zijn, kozen we een voorgerecht met makreel en inktvis. Daarna kwam de Bouillabaisse. De ober toonde ons eerst de rauwe vis op een grote schotel, heel indrukwekkend. In de keuken wordt deze met saffraan klaargemaakt en volledig gefileerd. De vis wordt apart geserveerd van de soep. Wij combineerden dit met een lokale witte wijn. Je vindt dit ongelooflijke restaurant in Vallon des Auffes, Marseille.
Previous Marseille article:
Port Vallon des Auffes
Previous Restaurant article:
Restaurant Els Tinars, Catalan cuisine in the Girona region
Return to main page
The Only One In The World
10 hours ago
I love eating fish
ReplyDeleteExcelente reportaje, preciosas fotografías.
ReplyDeleteUn saludo desde Salamanca.
Well at least you know what your fish looked like before it was prepared. We eat fish often.
ReplyDeleteSounds wonderful - I love fish
ReplyDeleteWhat a beautiful and clean restaurant. Fish for the Holy Week and Easter , how nice !
ReplyDeletejullie zijn lekkerbekken :-)
ReplyDeleteMooi hoor, daar kan je heerlijk eten lijkt mij.
ReplyDeleteZiet er heerlijk uit, Filip!
ReplyDeleteZiet er overheerlijk uit!
ReplyDeleteLovely photos. Happy Easter to you both.
ReplyDeleteik zou er zowaar goesting van krijgen Filip
ReplyDeleteI love fish and you have a very interesting foodie experience.
ReplyDeleteHoi Filip en Kristel,
ReplyDeleteDat ziet er niet verkeerd uit. Een prima restaurant zo te zien.
Lekker hoor!!
Groeten, Marco
yumyum...looks great! I have also tried la fameuse bouillaibaise in the South of France!
ReplyDelete