Saturday, 9 February 2013

The last game degustation of this year in “Het Fornuis”, Antwerpen

The Stove is the English name of this fantastic 1 Star Michelin restaurant in Antwerp. The miniature stoves at the entrance on the ground floor set the right feeling. The wooden interior in combination with bright polished silver work match perfectly in this place.

We start with an amuse of game pâté. Kristel had a started of cold marinated scallops, an unbelievable taste. I went for the lightly seared scallops covered by thin raw goose liver which melts on it. A risky choice but very good. The main course was the game, a well sever portion of roe with vegetables and black pudding. For the next game, we will have to wait until October.

Het Fornuis is een 1 ster Michelin restaurant in Antwerpen. De miniatuur fornuisjes aan de ingang op het gelijkvloers zetten onmiddellijk de toon. Het houten interieur in combinatie met het opgeblonken zilverwerk past perfect bij dit etablissement. 

We vangen aan met een amuse van wildpaté. Kristel koos als voorgerecht de koude gemarineerde St. Jacobsnoten, een ongelooflijke smaak. Ik ging voor de licht gebakken St. Jacobsnoten bedekt met rauwe ganzenlever die er over smelt. Een gewaagde keuze maar heel lekker. Het hoofdgerecht was jacht, een goede portie reenootjes met groentjes en bloedworst. Voor het volgende jacht etentje zullen we moeten wachten tot in oktober..
 
Het Fornuis Antwerpen

Het Fornuis Antwerpen

Het Fornuis Antwerpen

Het Fornuis Antwerpen

Het Fornuis Antwerpen

Het Fornuis Antwerpen

Het Fornuis Antwerpen

Previous Michelin Restaurant article: Restaurant - Brasserie La Paix, the meat temple of Anderlecht

Previous Antwerpen article: Drama, art and dance in the “Toneelhuis” or “Bourlaschouwburg”, Antwerpen

Return to main page

22 comments:

  1. You say it is risky because the goose liver is raw? I love the flatware stand, so you don't dirty the tablecloth. And all the dishes are beautifully presented.

    ReplyDelete
  2. het restaurant heeft zijn naam niet gestolen Filip...

    het ziet wel heel smakelijk uit en de borden mogen er ook zijn...

    prachtige foto's publiceerde je over de Bourla schouwburg, ik het dat onlangs ook gefotografeerd maar niet gepubliceerd; met recht en reden zie ik

    groeten


    ReplyDelete
  3. Looks delish Filip, it's a good thing they only serve a small portion for each section of the degustation, otherwise it could be tricky eating it all oui!

    ReplyDelete
  4. I would not fancy raw liver or raw meat for that matter - and as you say it is a risk.

    ReplyDelete
  5. Wat op de borden ligt, Filip, dat steelt natuurlijk de show !
    De fornuisjes zijn nostalgisch mooi...
    Lie(f)s.

    ReplyDelete
  6. Raw liver does sound a bit.... How was it? Excellent I can imagine from the lovely presentation of everything!

    ReplyDelete
  7. I wouldn't mind the liver if cooked... such a beautiful place!

    ReplyDelete
  8. You sure have adventurous tastes. Raw liver!!! The presentation does make it look appetising.

    ReplyDelete
  9. Oh my gosh, those little stoves are wonderful! You two have the most adventurous palettes. Don't think I could have eaten some of that!

    ReplyDelete
  10. those little stoves are so cute! and i'd skip right to the desserts. :) with coffee, please. :)

    ReplyDelete
  11. Okay- that's just a bit to yummy looking! Now I have to raid the refrigerator! I had to laugh at the comments on my Sepia Saturday posts- the lovely lady on her knees in the kitchen is of the remarkable warm hearted and beautiful Audrey Hepburn! She must have been told to wear a sun-bathing outfit I'm thinking....!

    ReplyDelete
  12. Hoi Filip & Kristel,
    Zeer mooie foto's!!
    Ik krijg er honger van, van al dat lekkere eten,..hmmm..!! Eet Smakelijk!!

    Groeten, Marco

    ReplyDelete
  13. Smakelijke foto's.
    Groetjes en een fijne zondag, Mirthe

    ReplyDelete
  14. Magnifique ce restaurant!!! Hummm cela a l'air vraiment super bon!! bisoussssss

    ReplyDelete
  15. Interesting courses. I wouldn't care to eat raw liver or near raw meat either..however it's beautifully present. The little stoves are cute.

    ReplyDelete
  16. zo gezellig die kleine fornuisjes
    behalve voor de groentjes, de st jacobsdingskes en de zoete snoepjes, pas ik
    geen wild en zeker geen ganzelever, veel te erg voor die beestjes

    ReplyDelete
  17. the little stoves are, oh so cute, what an adorable collection! the food is presented beautifully but i don't have a "rare food palate"!!

    the presentations are beautiful, for desert, i will have one of each!!

    ReplyDelete
  18. Ik heb het genoegen gehad om daar ook al een paar keer te mogen gaan eten op uitnodiging. Heerlijk was het elke keer en iedere keer weer een engeltje dat op te tong ....

    ReplyDelete
  19. what is to see exactly in the first pic btw?
    I love the presentation, it looks very delicious:-) happy sunday eve+good new week!

    ReplyDelete
  20. .....en wij mogen even digitaal meegenieten. Het ziet er allemaal heel smakelijk uit. Prachtig de verzameling kleine fornuizen Filip. Lieve groeten, Dietmut

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.